Глобус Медия Груп /Травъл ТВ и This is Bulgaria HD TV/ създаде Национален видео каталог „Това е България“. Поредицата от 12 тематични филма за България и един пълнометражен 90-минутен филм, преведени на 6 езика, вече представят достойно по целия свят културното и историческо наследство на страната ни. Поредицата е издадена в тираж 12 000 броя, които успешно се реализират.

Глобус Медия Груп започна работа по създаване на нова уникална филмова поредица за вековната история на Светата Българска Православна Църква – духовна хранителка на българите и пазителка на духовните скрижали на християнската нравственост и вярна наставница на благочестие и всяка добродетелност през вековете и до днес. Поредицата със заглавие „Достойно ест“ ще фокусира вниманието на публиката върху националните богатства, възпитаване на национално самосъзнание и любов към ценностите и традициите. Основните цели на проекта са възпитателни, образователни, познавателни, насочени към младите хора и подрастващото поколение, които трябва да бъдат изградени като личности в духа и традициите на българската християнска нравствена култура, където са заложени мощни творчески импулси още от великото дело на светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

Поредицата ще налага християнските добродетели и стремежа към духовно израстване. Филмите ще представят възможностите за поклоннически туризъм по българските светини, където се намират духовни и материални образци на християнска култура. Поредицата „Достойно ест“ ще отвари нова страница в представянето на българската култура, християнската вяра и духовно извисяване.

„Достойно ест“ включва създаването на три филма с обща продължителност 120 минути. Трилогията „За раждането“, „За силата“ и „За вярата“ ще открехне вратата към непознатото, към неизказаното, към неизследваното. Историческият преглед на две хилядолетия изживени възходи и падения, борби и достижения, ще бъде поднесен в образи и картини с изключителен усет и хармония. Вдъхновяващите образи на нашите предци ще бъдат представени чрез силата на най-доброто от съвременните технологии. Многоканален звук, 4К камери, 3D карти и възстановки, мащабни въздушни и подводни снимки, специални ефекти с автентичното качество, запазен знак за продуктите ни. Проектът предвижда създаване на уникален мултимедиен спектакъл, събиращ звук и светлина в 360-градусова среда за възприятие.

Ще бъдат създадени 15 отделни кратки филми за всяка една от българските епархии и за Ставропигиалните манастири и храмове. Популяризирането на съвременния поклоннически туризъм за всяка епархия ще допринесе за развитие на регионалния туризъм, тъй като на територията на всяка българска община и епархия се крият неизследвани и скрити богатства на материалната и нематериална култура, и те трябва да бъдат представени подобаващо пред обществото у нас и в чужбина. Филмите ще бъдат насочени и към чуждестранни гости, туристи и поклонници, показвайки тази част от България, с която можем да се гордеем.

Всички филми от поредицата „Достойно ест“ ще бъдат преведени и озвучени на английски, френски, немски, испански и руски езици.